Restauracja tajska – kuchnia tajska
Kuchnia tajska
Kuchnia tajska kształtowała się pod wyraźnym wpływem kuchni chińskiej i indyjskiej. Choć zdecydowanie bliższa jej jest ta pierwsza to widać ogromny wpływ także tej drugiej. Szczególnie gdy zwrócimy uwagę na to jak często wykorzystywane w daniach jest curry. Oryginalność dań kuchni tajskiej przede wszystkim wynika ze stosowanych przez Tajów własnych oryginalnych składników.
Najbardziej charakterystycznym jest mleczko kokosowe, a także szeroka gama aromatycznych przypraw – takich jak trawa cytrynowa, świeży imbir czy liście limonki. Kuchnia tajska uznawana jest za jedną z pikantniejszych i aromatycznych kuchni we wschodniej Azji. Wyróżnia ona się nie tylko aromatycznymi składnikami ale swobodą w przygotowaniu. Nie ma tu sztywnych zasad, więc smak dania zależy głównie od indywidualnego stylu kucharza. Wyróżnić należy, że szczególną rolę w kuchni odgrywają owoce morza, a szczególnie skorupiaki.
Najbardziej rozpoznawalnym daniem tajskim na świecie jest – kwaśna zupa z krewetek i grzybów tom yam, czasami z dodatkiem mleka kokosowego.
Restauracja tajska
Jeśli szukasz restauracji tajskiej w swojej okolicy – sprawdź nasze propozycje. Sprawdź polecane przez nas restauracje tajskie – tutaj. Restauracje tajskie w Polsce.
Tagi wpisu: restauracja tajska, kuchnia tajska, najlepsze restauracje tajskie, tajskie jedzenie, toprestauracje, najlepsze restauracje, katalog restauracji, baza restauracji.